Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine (23. 9. - 7. 10.)

Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine (23. 9. - 7. 10.)

sta projekta pod okriljem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki združujeta vrsto dogodkov, skupnih akcij in dobrih praks, ki nas opominjajo na pomen skupnostnega varovanja dediščine in skupne skrbi zanjo.

To jesen nas bo dediščina navdihovala pod geslom Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici.

Oglejte si program dogodkov in dejavnosti v posameznih slovenskih regijah...

V Mariborski knjižnici se Dnevom evropske kulturne dediščine pridružujemo s sledečimi dogodki:

 • Pravljice v mestnem gozdu. Po naravoslovni učni poti na Piramido
  Sobota, 23. septembra 2023, ob 10. uri. Začetek poti: Mestni park, arkade pri drugem ribniku
  V spremstvu Hedvike Jenčič, gozdarske inženirke z Zavoda za gozdove Slovenije, OE Maribor, in ob pripovedovanju pravljičarjev iz Mariborske knjižnice bomo potovali po naravoslovni učni poti na Piramido. Sprehod bomo izpeljali tudi v primeru dežja. Priporočamo pohodno obutev.

 • Zbiranje spominov na poklicno pot
  Stanovalci doma starejših Idila v Vukovskem dolu bodo v skupini Urice pisanja z roko pod vodstvom mentorice Aleksandre Kosec napisali besedilo o poklicih, ki so jih opravljali. Spomini bodo dokumentirani in objavljeni na portalu digitalizirane kulturne dediščine slovenskih pokrajin Kamra.
   
 • Od sviloprejke do svilene niti: pogovor o svilogojstvu in svilarstvu v Sloveniji
  3. oktober 2023, 17.00, Sodni stolp, Pristan 8, Maribor
  Nekoč donosna gospodarska dejavnost je že v 16. stoletju obstajala tudi v naših krajih. Dotaknili se bomo zgodovine svilogojstva in svilarstva, pogojev za njuno ponovno vzpostavitev, raziskav na tem področju, ki jih izvajajo v okviru Inštituta za svilogojstvo in svilarstvo RLB, ter svilenih izdelkov in njiohove uporabe nekoč in danes.
   
 • Pravljična ura. Šuštar je prišel... z obiskom čevljarske delavnice
  3. oktober 2023, 17.00,  Trgovski center City, Pionirska knjižnica, Ulica Vita Kraigherja 5, Maribor
  Čevlji so bili nekoč znamenje posebne imenitnosti in tudi poklic čevljarja je bil visoko cenjen. Ker so imeli čevljarji veliko stika z ljudmi, so bili nekateri zelo vešči pripovedovalci zgodb. Prisluhnili bomo čevljarskim pravljicam in obiskali čisto pravo čevljarsko delavnico čevljarske mojstrice Irene Merc. Pridite čevljarit z nami.
   
 • Pripovedujem ti... sobotna pravljična ura
  7. oktober 2023, 10.00, Trgovski center City, Pionirska knjižnica, Ulica Vita Kraigherja 5, Maribor
  Pravljičarski in pripovedovalski poklic prihajata iz davnine. Sprva je bila zgodba gotovo okorna, a pomenila je živi stik z drugim človekom. In ta živi stik kljub razvoju sodobnih tehnologij ohranja pripovedovanje v povsem nove čase. Praznujemo 52 let od naše prve ure pravljic. Praznujte z nami!