Doyle, Roddy: Divjina

Leto izida: 2021Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi, odrasli
#športajmoinberimo: nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami
 
Kaj brati, da diši po športu?

Bookerjev nagrajenec Roddy Doyle v svojem romanu Divjina obravnava sodobno družino, v kateri ob dveh bratih, očetu in mami biva tudi njuna polsestra – otrok iz očetovega prvega zakona. Šestletno Gráine je namreč zapustila mama, da bi lahko zaživela lastno življenje, saj »tiste ženske, kakršna sem bila prej, naenkrat ni bilo več. In zdelo se mi je, kot da ubijam sebe, kakršna sem bila prej.« (str. 146) Po dobrih desetih letih se izginula mama vrne iz New Yorka, da bi znova srečala svojo hčer. To v obeh sproži silovit čustveni vrtinec, saj njuno snidenje ni ravno prijetno. Sandra, Gráinina mačeha, se medtem s svojima sinovoma, desetletnim Tomom in dvanajstletnim Johnnyjem, umakne na zimski safari na Laponsko. Naporne vožnje s sanmi in skrb za haskije so fantoma, kljub naporom in ekstremnim naravnim razmeram, sicer prijetni - dokler v eni izmed ekskurzij ne izgine tudi njuna mama. Fanta jo začneta iskati na lastno pest, s čimer se že tako surove vremenske okoliščine zaostrijo in stopnjujejo na boj za življenje in smrt. Prepletanje akcijske pustolovščine na eni strani in zapletenih družinskih odnosov na drugi odpira vprašanje žrtvovanja in iskanja človeške bližine, ki jo uteleša ravno lik (neprisotne) matere. Roman je lahko spodbuda za raziskovanje bolj dostopnih vlečnih športov, primernih le za enega psa in vse letne čase. Prevedla ga je Sovretova nagrajenka Tina Mahkota. Knjiga je dobitnica znaka za kakovost zlata hruška 2022, ki ga podeljuje Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo.

Predlogi za razmislek in pogovor po prebrani knjigi:

  • Se vam zdi odločitev za reševanje matere na lastno pest odgovorno dejanje?
  • Kakšna bi bila v takšnih razmerah vaša odločitev?

Pripravile: dr. Andreja Erdlen, Center za spodbujanje bralne pismenosti, Mariborska knjižnica v sodelovanju z Nives Markun Puhan in Polono Klopčič, Zavod RS za šolstvo.

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.