Dirdeny, Stan: Vagabundi. [4/1], Horianove jame: mladinski fantazijski roman

Leto izida: 2020Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

V 1. delu Horianovih jam Gabriel, Casper, Maya, Robert, Sarah, Leonida in robot Alec v spremstvu Eadwulfa spoznajo Horianove jame. Skozi velika starinska srednjeveška železna vrata vstopijo v novi, nepoznani svet. Obdaja jih siva puščava, Eadwulf jih prepusti same sebi in ko jih že nekaj časa namaka dež se zatečejo v kolibo, ki je edina stavba daleč naokrog. V kolibi kasneje srečajo nenavadnega možakarja s sivo brado, ki govori nepoznan jezik. Edini, ki ga razume je Gabriel. Kmalu izvemo, da mu je ime Philon.

Naši junaki se znajdejo v daljni preteklosti (leto 50.000 pred n. št.), v času, ko še ni bilo človeka, pač pa so po površju Zemlje tekale čarovnice, volkodlaki, lebdeči vsevedi in bitja iz vesolja. Ob raziskovanju novega sveta kmalu odkrijejo nenavadne grobnice z nenavadnimi okostji s podaljšanimi podočniki. Gabriel se preizkusi v čaranju, ampak vse kaže, da neuspešno. Najde pa v enem od grobov krono.

Kmalu se jim pridruži tudi dekle, ki jih poimenuje Nadzemljani, izvemo, da ji je ime Keya in je Philonova hči. Gabriel jo nauči svojega jezika. Keya ga opozori, da ime Gabriel v njihovem svetu ni dobrodošlo. Keya našo skupino popelje globlje v podzemlje v Horianovo mesto, ki leži poleg morja. Dan preživijo v hotelu, kjer pa Casper doživi neprijetno izkušnjo s Pesnikom – Drvarjem. Keya pa mu pove, da vsi pri njih sanjajo iste sanje in na hitro pokaže svoje dolge podočnike. Tudi Robert to noč doživi neprijetno izkušnjo, saj se prebudi z dvema ranicama na roki. Sredi mesta pride do zapletov in zopet se Gabriel pokaže kot zelo svojeglavi junak, ki stvari počne po svoje. Po napadu kraljevih vojakov uspešno pobegnejo z jadrnico.

Jadranje z jadrnico jih po nekaj dneh pripelje do trijambornice, na kateri so kraljevi mornarji. Trijambornica pa je zaščitena pred vplivom čarovnij, a na srečo se Robert in Gabriel uspeta predstaviti kot kraljeva odposlanca s posebno nalogo, njuni spremljevalci pa so sužnji oziroma hrana. Ko uspešno pobegnejo nazaj na svojo jadrnico se podajo proti otočju, kjer jih pričakujejo nove dogodivščine.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.