Dirdeny, Stan: Vagabundi. [4/2], Horianove jame: mladinski fantazijski roman

Leto izida: 2020Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

V 2. delu Horianovih jam uporniški popotniki jadrajo in se skušajo znebiti kraljeve mornarice, ki jih zasleduje. Iščejo prehod med otoki in kotiček, kjer bi se lahko uspešno skrili pred zasledovalci. Plujejo med neštetimi otoki, ki se zdijo povsem neposeljeni. Kmalu se izkaže, da to ne drži povsem. Na enem od otokov živijo bitja, ki so zdravilci in pričnejo zdraviti Roberta in njegov ugriz, dokler jih Gabriel s svojo reakcijo ne prestraši.

V nadaljevanju plovbe pod vodo odkrijejo potopljeno ladjo. Robert se potopi, nato pa raziskovanje ladje prevzame Gabriel, ki v kapitanovi kabini odkrije skrinjo. Kmalu ugotovijo, da morajo poiskati otok Samoara. Do njega jih pripelje kar jadrnica sama. Ko se usidrajo ugotovijo, da so na otoku vidni znaki civilizacije.

Gabriel se odpravi raziskovat skupaj s Casperjem in kmalu spoznata dečka Nitúja, ki govori posebno narečje volčjega jezika. Fanta nato predstavi poglavarki in vraču, ki ju postavita pred poseben preizkus, s katerim ugotovijo, če imajo pred seboj mračnjaka.

Gabriel in Casper nato odideta proti gori sredi otoka, kjer v kraterju zagledata petdeset čarovnic, ki opravljajo poseben obred. Kot kmalu izvemo, čarovnice čakajo že 1000 let na ta dan, ko bodo premagale zver in se lahko dvignile v zgornji svet. Zver o kateri se pogovarjajo čarovnice je Horian. Kdo je Horian in zakaj je pomemben za Gabriela? Zakaj Gabriel čuti tudi do čarovnice Irene posebno naklonjenost? Ob koncu se Gabriel sprašuje kako je z Robertom, katerega življenje visi na nitki, to bomo izvedeli v nadaljevanju (3. delu).

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.