Dirdeny, Stan: Spiritus dei. Del 1, Izgubljeni pergamenti

Leto izida: 2020Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Stan Dirdeny nas v svoji mladinski fantazijski zbirki popelje v svet dogodivščin in nepričakovanega.

V 1. delu Izgubljeni pergamenti se najprej znajdemo v letu 1208, v mali vasici, sredi zime, kjer spoznamo šest mož, članov skrivnostne Bratovščine. Že na začetku nas čaka boj. Zgodba se začne takoj zapletati in ko spoznamo mladega Felixa, ki dobi nalogo rešiti pergament in meč, sledi napeto branje. Sovražniki vas požgejo, mi pa se znajdemo 800 let kasneje v isti vasici, kjer se začne odvijati zgodba petnajstletnega Tima (Timothyja).

Tim Hopper živi v naselju Marlon, ki je umeščeno v ozko dolino med visokim gorovjem Montes. Na prošnjo staršev se udeleži vaškega sestanka, na katerem razpravljajo o možnosti, da bi v vas spustili Organizacijo. Nad vasjo se med sestankom razbesni huda nevihta in na poti domov Tim doživi bližnje srečanje s strelo. Ko se čez eno leto zopet prebudi, ugotovi, da so se stvari v vasi povsem spremenile.

Po prvem šoku ob izgubi mame in spoznanju, da je bil tudi oče hudo poškodovan od strele, čeprav ga še ni videl, začne spoznavati kaj vse se je med njegovo odsotnostjo spremenilo. Hitro spozna, da jim Organizacija omejuje življenje in kmalu sam postane član skrivne Bratovščine. Ko mu znanstvenika izmerita posebne sposobnosti, Tim sledi svojemu notranjemu glasu in ju prevara, čeprav je prepričan, da sam nima nobenih sposobnosti. Kmalu pa spozna, da ima njegova skrbnica res posebne sposobnosti in sicer telekinezo in še kup nenavadnih stvari se dogaja. Tudi vstop v objekte Organizacije in obiskovanje šole predstavlja posebno izkušnjo.

Napeto pričakujemo naslednji del Spiritus dei, kjer bomo spoznali kakšno skrivno sposobnost ima naš glavni junak.

.Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.