Demšar Avgust: Pohorska transverzala

Nadebudnega politika obtožijo treh umorov. Vsi so se zgodili v dveh tednih po praznovanju obletnice mature. Ker vse sledi kažejo nanj, pristane v zaporu. Skupina kriminalistov po podrobnem preiskovanju okoliščin – političnih, družbenih, osebnih – ugotovi, da je umore zagrešil njegov gimnazijski sošolec. Vzrok: ljubosumje, ki se je potenciralo ob srečanju nekdanjih sošolcev. Način: manipulacija z okoliščinami in skupnimi znanci. Posledica: konec politične kariere za Zvoneta Skazo. Dodatni učinek: zadovoljstvo v politični stranki, kjer je bil zaradi naraščajoče priljubljenosti vse manj zaželen.  Še več: z njegovo diskreditacijo  se odpro vrata tretji divji štajerski privatizaciji, saj ni več nikogar, ki bi se ji zoperstavljal.

Za umore izve bralec na začetku romanu, kar je stalnica v  Demšarjevem romanopisju. Manj običajno  pa je, da je v enem od komentarjev v prvi osmini romana naveden razlog umora. Kot zahteva žanr, je nastavkov za možne storilce sicer veliko, zlasti je poudarek na verjetnem političnem ozadju.

Roman ima podnaslov politična kriminalka, a bi ga zlahka označili tudi kot psihološko detektivski roman. Duševnostni uvidi so vezna nit romana, zaradi vključenosti večjega števila kriminalistov pa zaživijo pred nami v bogatem mnogoglasju. Niso pa psihološko profilirani samo osumljenci, priče, akterji in naključni udeleženci dogajanja, spretno in z zelo malo besedami so podani tudi notranji svetovi kriminalistov in njihovih družinskih članov.

Več kot v prejšnjih romanih je metafikcijskih elementov, ki pa ne zmotijo bralnega toka. Dogajanju dodajo novo dimenzijo, na zelo poseben način pa relativizirajo tudi vlogo pripovedovalca in bralca.

Lidija Gačnik Gombač

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.