Dan Mariborske knjižnice 2022

V petek, 27. in soboto, 28. maja 2022

Mariborska knjižnica v zadnjih letih že tradicionalno organizira prireditev Dan Mariborske knjižnice. Z dogodkom poudarjamo pomen branja, vseživljenjskega izobraževanja, vzpodbujamo trajnostni razvoj in medgeneracijsko povezovanje v lokalnem okolju.

10. dan Mariborske knjižnice je posvečen zbirki iger in igrač - Igroteki, ki že 30 let deluje v Pionirski knjižnici Nova vas. Ob tej priložnosti obeležujemo tudi 30 let delovanja Knjižničnega cikla Univerze za tretje življenjsko obdobje, Pionirske knjižnice Nova vas in Knjižnice Nova vas.

Drage obiskovalke in obiskovalci, od najmlajših do najstarejših, vabimo vas, da z nami preživite dva igriva dneva. Na prireditvah bodo aktivno sodelovali vrtčevski in šolski otroci, študenti, upokojenci, tisti, ki živijo in delujejo v neposredni bližini knjižnic v Novi vasi, mariborske kulturne in izobraževalne ustanove in društva, umetniki ter pripovedovalci Mariborske knjižnice.

PROGRAM:

Petek, 27. maja, od 9. ure v Pionirski knjižnici Nova vas in od 16. ure v Knjižnici Nova vas, Cesta proletarskih brigad 61 in 63/a, Maribor

Ob mednarodnem dnevu iger in igranja vas vabimo, da z nami preživite prosti čas ob igrah iz naše Igroteke. Bogato zbirko za vas gradimo že 30 let in vsebuje več kot 5000 iger in igrač za igralce vseh starosti. V petek popoldan vabimo odrasle obiskovalce, da spoznajo novo družabno igro mladih slovenskih ustvarjalcev Coupling, the Game, ki vzpodbuja zanimive pogovore in spoznavanje soigralcev. Preizkusite se v družabnih igrah in se povežite s prijatelji. Zmagovalce čakajo nagrade!

Petek, 27. maja, ob 19. uri na ploščadi pred Knjižnico Nova vas in Pionirsko knjižnico Nova vas, Cesta proletarskih brigad 61 in 63/a, Maribor.

Prijetno druženje bomo nadaljevali v pravljičnem vzdušju. Pravljice za odrasle nam bodo tokrat pripovedovali Marko Bezenšek, Agica Kovše, Tone Obadič, Vesna Radovanovič in Suzana Slavič.

Za glasbeno doživetje bo poskrbel Jure Tori.

V primeru dežja bomo prireditev izvedli v dvorani Mestne četrti Nova vas, Radvanjska cesta 65, Maribor.

Sobota, 28. maja, od 10. do 13. ure na ploščadi pred Knjižnico Nova vas in Pionirsko knjižnico Nova vas.

Na ta dan omogočamo v vseh odprtih enotah Mariborske knjižnice 50% popust na članarino!

Sobotno dopoldne je namenjeno družinam. Čakajo vas igrače in igre za vse generacije iz Igrotekine zbirke, izmenjevalnica igrač, pripovedovanje pravljic, nastop otrok iz Vrtca Otona Župančiča in OŠ Ludvika Pliberška in čarodej Sam Sebastian. Praznovanje bo zaključili raper Trkaj s koncertom za otroke Repki.

Repki so izšli v knjižni izdaji pri založbi Mladinska knjiga. dr. Igor Saksida je pripravil izbor kakovostne slovenske otroške poezije, ki jo dopolnjujejo iskrivi repi Roka Terkaja in hudomušne ilustracije Igorja Šinkovca.

 

Vabljeni na Razigrani dan!

 

PROGRAM:

  • 10.00 – Uvodni pozdrav
  • 10.10 – Agica Kovše, pripovedovanje pravljice
  • 10.20 – Nastop folklorne skupine OŠ Ludvika Pliberška
  • 10.30 – Sabina Kotnik, pripovedovanje pravljice
  • 10.40 – Nastop otrok iz vrtca Otona Župančiča
  • 11.00 – Igranje iger in čarodej Sam Sebastian
  • 12.00 – Trkaj – REPKI, koncert

V primeru dežja bomo prireditev izvedli v dvorani Mestne četrti Nova vas, Radvanjska cesta 65, Maribor.