Cunta, Miljana: Za pol neba

Leto izida: 2010Področje: PoezijaCiljna skupina: odrasli, starejši

Ta pesniška zbirka je Prvenec, in to z veliko začetnico, kot sem zapisala.

Avtorica Miljana Cunta je že doslej objavljala poezijo v revialnem tisku (Nova revija, Sodobnost, Poetikon, Lirikon …) in njene stihe je bilo slišati v radijskih Literanih nokturnih. Kar nekaj let je bila vodja festivala Vilenica, je prevajalka, leksikografka, organizatorka kulturnih prireditev in –pesnica.

Miljana Cunta - katera milost ji je podarila eros in s tem moč, da je napisala to knjigo poezije, ki sem jo že nekajkrat prebrala in ki se mi še vedno ponuja in vabi k branju.

Poželjiva knjiga je, hoče biti dotaknjena in brana. Katera milost je bila pesnici dana? Vem, da je bila ljubezen, a bom dala na prvo mesto intelekt, ki vodi tok in ritem knjige, ki vanjo reže strugo, da stihi gladko stečejo po njej, da jih ne ranijo odvečne besede; da misli ne zahajajo po svoje, da so zauzdane, da ne bi udušile živega  tkiva pesmi, da se izražajo tudi v ne-besedi; da dopuščajo bolečini, da boli, da je ne lepšajo in ne posvečujejo, temveč jo z močnimi  metaforami iz krvi in mesa razgaljajo v vsej njeni ranjeni lepoti ( …ta ptič, ki gnezdi v meni, / živčno kljuva v drobovje, …). Nekatere pesmi so narahlo naslonjene - kot aluzija - na svetopisemski psalm, npr. ( »Na rokah te bodo nosili, da z nogo ne zadeneš ob kamen, Psalm 91 ), na Chagallovo sliko ali na dramski motiv grške Medeje – govororijo pa svojo govorico in, kot je poeziji naročeno, izrekajo neizrekljivo.…  Visoka  pesem  je ena najlepših pesmi v tej knjigi ( Tako te je pila, da se je med cedil iz kotičkov ust ) in je nova visoka pesem v slovenski poeziji. V sleherni najtanjši žili te poezije je čutiti utripanje čutov, razuma in duha in drhtljaje roke, ki jo je pisala. Je čutiti avtorico scela in čez.  Ma kakšna  »nežno-krhka-mila–čutna–kot pristaja ženski liriki itd.(Bukla 55-56!); te pesmi so liričen, a pretresljiv človeški krik - - iz ženskega grla, seveda. Itak!
 
Pesniška zbirka Za pol neba je izšla pri Študentski založbi v Ljubljani, v Knjižni zbirki Beletrina.
Študiozno spremno besedo je na koncu knjige dodal Gorazd Kocijančič.

Erika Vouk

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.