Collins, Susanne: Balada o pticah pevkah in kačah

Leto izida: 2020Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Balada o pticah pevkah in kačah je predzgodba trilogije Igre lakote, po kateri je bil posnet tudi film. Osrednji lik je Coriolanus Snow, ki ga v trilogiji spremljamo kot predsednika Panema. Stara mati Coriolanusa je že od njegovih malih nog napovedovala, da bo njen vnuk bodoči predsednik. Sicer je družina Snow med vojno izgubila premoženje, starša Coriolanusa sta umrla, ostala mu je le še sestrična Tigris in stanovanje v katerem so prebivali. Pomenljiv je tudi moto njegove družine, ki se glasi, »Sneg pristane na vrhu«.

Ob deseti obletnici Iger lakot, diplomanti dobijo nalogo mentorjev udeležencev iger. Tudi Coriolanus si želi sodelovati in zasloveti na igrah. Z zmago bi si zagotovil študij na Akademiji in si tlakoval prihodnost. Po prazniku žetve mu dodelijo tributko iz dvanajstega okrožja, Lucy Gray Baird. Nenavadna deklica, ki že na žetvi opozori nase in se s svojim petjem, pojavo in kačo hitro prikupi publiki, čeprav se zdi, da ne sodi med potencialne zmagovalce. Prav na desetih igrah uvedejo sponzorje tributov in Corilanusova naloga je poskrbeti, da bo njegova tributka dobro založena s hrano. Hkrati pa se večkrat znajde v dilemi kako pomagati Lucy Gray in možnostjo, da naj prestopi mejo in igra igro mimo pravil.

Zanimivo je opazovati osemnajstletnika, ki ves čas išče samega sebe in svoje mesto med sošolci in vodji Igre lakote ter ne nazadnje odnos, ki ga zgradi s prijateljem Sejanusom. Ko se medtem še zaljubi v tributko, se seveda vse zaplete. Po igrah zaradi goljufanja odide v dvanajsto okrožje kot redar. Prav tam pa se spoznamo z razlogom za njegovo kasnejše sovraštvo do ptic pevk.

.Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.