Fléchais, Amélie: Človek gora

Leto izida: 2019Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi, odrasli
#športajmoinberimo: nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami
 
Kaj brati, da diši po športu?

Človek gora je stripovska slikanica klasičnega formata in dolžine. Pod njo sta podpisani kot avtorici besedila Séverine Gauthier in ilustracije Amélie Fléchais. Slikanica, ki jo je prevedla Katja Šaponjić, izjemno pretanjeno hkrati pripoveduje dve zgodbi; zgodbo odhajanja in zgodbo odraščanja.

Pripoved v obliki stripa prikazuje ljubezen, povezanost in zaupanje dečka in njegovega dedka o njuni veliki ljubezni do gora. V čem je vsebina knjige povezana s športom? Govori o svojevrstni osebni 'tekmi' dečka, ki se odloči poiskati najmočnejši veter, da bo pomagal dedku vzleteti na njegovo zadnje potovanje.  Dečkova pot (tekma) se konča z zmago, saj po hudih preizkušnjah in nevarnostih ter ob pomoči naključnih pomočnikov, ki jih sreča na poti, najde pravi veter, ga pripelje na kraj, kjer sta bila z dedkom dogovorjena. Dedek je medtem odšel  in to kljub obljubi, da bo dečka počakal, a mu je zapustil svoje gore. Je torej držal obljubo ali ne? Odšel je, pa vendar je bil še vedno tam.

Slikanica pred bralca položi zgodbo o jasnem cilju malega junaka, njegovi veliki  želji in radovednosti, vztrajnosti in pripravljenosti nadaljevati pot,  kljub oddaljenosti, zahtevnosti in številnim nevarnostim, ki mu na začetku (na startu) niso poznane.  Zgodba nam razpre paleto tem za pogovor: o silni moči narave, o iskanju odgovorov na vprašanja življenja, o odraščanju in pripravljenosti  za samostojno pot v neznano in o zaupanju vase. Tako kot je smrt naraven del življenja, je tudi v tej zgodbi z odraščanjem prepleteno odhajanje.

Vsebina knjige in ilustracije ponujajo izhodišče za pogovor o minljivosti, o tem kako so pomembne spodbude nekoga, ki mu zaupaš, da se odločiš in podaš na dolgo, tvegano pot v neznano. In ko je težko, ti pomaga misel na cilj, ki si ga neizmerno želiš doseči in ti pomeni vse na svetu.

Pripravili: dr. Sabina Fras Popović, Center za spodbujanje bralne pismenosti, Mariborska knjižnica, in Nives Markun Puhan, Zavod RS za šolstvo

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.