Clima, Gabriele: Sonce med prsti

Leto izida: 2018Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Gabriele Clima je italijanski avtor, za roman Sonce med prsti je leta 2017 prejel italijansko Andersenovo nagrado za najboljšo knjigo za mlade bralce nad 15 let.

Glavni junak Dario je problematičen najstnik, ki vedno nekaj zakuha. Ko se zopet znajde v ravnateljevi pisarni, sledi kazen. Ravnatelj se je tokrat odločil, da bo odgovarjal za svoja dejanja in sicer tako, da bo sodeloval s Servisom za prostovoljno pomoč. Kot mu lepo ravnatelj pove: »To pomeni, da boš od tega trenutka dalje do preklica skrbel za dijake, vpisane na to šolo, ki so se rodili pod »manj srečno zvezdo«, kot si se ti.« (str. 6)  Dario je zadolžen za pomoč telesno in duševno oviranemu Andyju.

Skozi zgodbo spoznavanja Daria in Andyja odkrijemo družinsko ozadje našega glavnega junaka. Živi sam z mamo, oče ju je zapustil, ko je bil Dario majhen. Dario se ves čas sprašuje ali je on razlog, da je oče odšel in ju z mamo pustil sama. Spoznamo pa tudi Andyja, ki obožuje sonce, njegove omejitve in osebe, ki so mu blizu ter mu pomagajo.

Nekega dne se Dario odloči, da se bosta skupaj z Andyjem odpravila do morja, kjer naj bi živel njegov oče. Dogodivščina, ki obema spremeni življenje. Andyju druženje s problematičnim Dariom ustreza, saj mu nevede Dario ves čas postavlja izzive in motivacijo, da mora sam kaj postoriti. Zanimivo je, da začne premikati roko in tudi sposobnost govora se mu izboljšuje. Na poti doživita kup nevšečnosti, seveda pa tudi veliko lepega. Ko Dario po veliko časa sreča spet očeta in z njim govori, odkrije, da je imel ves čas napačno predstavo o njem.

Ker to potovanje poteka brez vednosti staršev Andyja in šole, Dario dobro ve, da ga ob povratku čaka še hujša kazen. Pred vami je tenkočuten roman, ki izpostavlja drugačnost v različnih oblikah in izpostavlja, da je v vsakem človeku, s še največjimi težavami, veliko potenciala, ki ga je le potrebno potegniti na plano.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.