Čitalnica na jasi in sova v parku

5

julij

2009

Datum: junij, julij 2009

Tip prireditve: Drugo

Ciljna skupina: otroci, mladi, odrasli

Letošnje poletje je Mariborsko knjižnico zvabilo v mariborski Mestni park in jo tudi tako približalo svojim bralcem in tistim Mariborčanom, ki bodo morda to šele postali. Projekt je nadaljevanje povezovanja z Narodnim domom in društvom MARS (Mariborski raziskovalni studio), s katerima smo sodelovali pri njunima programoma Kulturni dnevnik in Kekčev otroški gledališki abonma. V sklopu prvega smo skupaj še z nekaterimi mariborskimi kulturnimi ustanovami v Pionirski knjižnici Rotovž gostili skupine otrok in z njimi preživeli pravljično vedoželjni dan, ob drugem smo mladim gledališkim abonentom pripravljali zanimive knjižne izbore, ki smo jih tematsko navezovali na temo predstave.

Čitalnica na jasi, ki ob kostanjevem drevoredu knjige ponuja otrokom in njihovim spremljevalcem, je zasnovana kot promocija knjige in knjižne dejavnosti, podprta pa je z igralnimi aktivnostmi in ustvarjalnicami, ki dogajanje smiselno zaokrožujejo. Čitalnica je za obiskovalce parka na voljo vsako nedeljo, od 17. maja do 20. septembra 2009 med 10. in 19. uro. Mariborska knjižnica je vanjo vstopila v dveh linijah:

  • tri nedelje, 21. in 28. junija ter 5. julija 2009 je dogajanje popestril bibliobus,
  • iste tri nedelje so bile ob 18. uri pod krošnjami pravljične ure, ki so jih v svoje varovanje sprejeli Agica Kovše, Zdenka Gajser in Robert Kereži.

Kako je bilo prvo nedeljo, 21. junija? Bibliobus je na parkirišču za akvarijem nekoliko skrival svoje sovine poglede in je bil zato v naslednjih dveh nedeljah postavljen v središče parkovnega dogajanja pri Paviljonu. Imel je imenitno in nadvse dobrovoljno ekipo z Mojco Gomboc, Tonetom Stipičem, Ksenijo Trs in Jožetom Antoličem, dovolj radovednih bralcev, ki so si marsikaj tudi izposodili, in celo kopico domačih obiskovalcev in podpornikov, izmed katerih si posebne omembe vsekakor najbolj zasluži prvi knjižničar bibliobusa Ernest Vodopivec. Popoldan pa je Agica Kovše v čitalnici zbrala celo kopico otrok in odraslih ter jih povedla v svetove kraljevičev in kraljičnic, kjer se je ob sedanju na stolček izkazalo, da smo to pravzaprav vsi, in smo se s kronicami vračali domov.

Maja Logar