Cikel Teorija filma. Ali je bilo kaj avantgardnega?

22

november

2022

Tip prireditve: Drugo

Ciljna skupina: mladi, odrasli

Cikel Teorija filma 
Film Factory, Pekarna Magdalenske mreže in Mariborska knjižnica
V 126 letih obstoja filma je bila teorija zvest spremljevalec sedme umetnosti. Skozi razvoj filmskega jezika so vzniknili tudi raznovrstni načini, kako si lahko filme razlagamo in skozi kakšno prizmo jih lahko gledamo. V ciklu predavanj vam, ljubiteljem filmov, s pomočjo slovenskih filmskih strokovnjakov približujemo področje filmske teorije, razkrivamo različne načine, kako lahko razne teoretske poglede tudi sami uporabite pri gledanju vseh vrst filmov iz naše bogate filmske zbirke in vam predstavljamo literaturo o filmu, ki je dostopna v naših enotah.
Cikel sestavlja 12 tematsko zaokroženih predavanj od marca do junija in od septembra do decembra 2022. Čeprav si predavanja smiselno sledijo, jih je mogoče spremljati tudi popolnoma neodvisno od celote. Pridružite se nam!

Cikel Teorija filma v novembru

Torek, 22. novembra 2022, ob 18. uri, Trg revolucije 9, Maribor. 

Matevž Jerman: Ali je bilo kaj avantgardnega? Kratek prelet slovenskega eksperimentalnega filma

O PREDAVANJU:

Zgodovina slovenskega avantgardnega (lahko tudi ne-paradigmatskega, eksperimentalnega, praviloma amaterskega in neinstitucionalnega) filma je pestra in bogata, kljub temu, da gre za žanrski fenomen, ki je desetletja ostajal prezrt v senci svojih institucionalnih bratrancev, danes pa z zamudo odkrivamo njegov bleščeč mednarodni potencial in lovimo poslednji vlak ohranjanja tega filma za zanamce. Tekom predavanja smo si ogledali odlomke eksperimentalnih del, ki jih je nedavno digitalno restavrirala Slovenska kinoteka in se obenem sprehodili skozi zgodovino ter raznolike avtorske poetike, s tem pa tudi odstrli tančico z vznemirljivega področja filmskega izraza, ki vztrajno širi meje razumevanja definicije filmskega. 

O PREDAVATELJU:

Matevž Jerman je režiser, programski direktor FeKK - Festivala kratkega filma v Ljubljani in filmski kurator. Pogosto ustvarja na področju eksperimentalnega filma in videospota, njegova dela so bila večkrat predvajana na mednarodnih festivalih in prejela več nagrad, med drugim tudi vesno za najboljši eksperimentalni film na FSF 2021. Od leta 2009 redno sodeluje s programskim oddelkom Slovenske kinoteke, kjer je trenutno aktiven kot kurator programov kratkih filmov ter kot raziskovalec posebnih avantgardnih zbirk v hrambi kinotečnega arhiva. Kot selektor kratkih filmov ali kurator redno sodeluje tudi s festivali Kino Otok - Isola Cinema, LIFFe in V-F-X.

Po predavanju se je s predavateljem pogovarjala filozofinja, dr. Maja Pan.

SEZNAM PREDLAGANE LITERATURE:

Cikel Teorija filma nastaja v koprodukciji Pekarne Magdalenske mreže, Film Factory (v sklopu izobraževalnega programa Film Smoothie) in Mariborske knjižnice. Projekt je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.