Cave, Nick: Smrt Zajčija Munra

Leto izida: 2011Področje: Romani in kratka prozaCiljna skupina: odrasli, starejši

Zajči v naslovu zadnjega romana Nicka Cavea iz leta 2009 je nekoliko čudaško ime glavnega junaka, nosil ga je že njegov oče, ima pa ga tudi njegov sin. Zajči je trgovski potnik, glavno motivacijo v življenju mu predstavljata alkohol in preganjanje žensk, zaradi česar njegova žena pade v depresijo in stori samomor. Tako se znajde v precejšnji življenjski zagati, o skrbi za devetletnega sina se mu namreč niti ne sanja, breme pa mu predstavlja tudi njegov za rakom umirajoči oče, ki po primitivnosti presega celo samega Zajčija. Da bi se znebil misli na ženo, se zakoplje v delo, kar pomeni, da se s svojim razmajanim puntom odpravi na prodajo kozmetičnih izdelkov od vrat do vrat, s seboj pa vzame tudi sina, bistrega fantiča, ki zase še najbolje posrbi kar sam. Čaka ju tragikomična odisejada, polna popivanj, prividov, deliričnih preganjavic in beračenja za seks, vse do razpleta, ki ga nakazuje sam naslov romana. Okolje, v katerega je postavljena zgodba, je angleški Brighton z okolico, ki ga kot nekakšno vzporedno dogajanje ogroža nenavaden serijski morilec.

Umetniška duša Nicka Cavea se dobro obnese tudi na področju proznega ustvarjanja, provokativni in temačni roman, poln črnega humorja je drugo prozno delo, prevedeno v slovenščino, potem ko se je leta 2011 Slovencem predstavil s prvencem iz leta 1989 Ko je oslica srečala angela.

Na polici ga najdemo: romani in kratka proza
Ključne besede: trgovski potniki, Brighton, v leposlovju

Jasna Mlakar

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.