Carranza, Maite: Poti svobode

Leto izida: 2019Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Sedemnajstletna Alèxia, ki se ubada z najstniškimi problemi, pade v skrivnostno zgodbo odkrivanja življenja svojega pokojnega pradedka. V Pireneje se poleti odpravi s skupino skavtov, kjer je vodnica otrok. Kmalu pa se znajde v ljubezenskem trikotniku med Davidom, ki ji je všeč, a je nekako nedosegljiv, ter Killianom, ki se ji je vsilil za prijatelja, kmalu pa se razglasi tudi za njenega fanta. Zapletena situacija.

Hkrati nas avtorica Maite Carranza vzporedno popelje v preteklost, v čas španske državljanske vojne (leta med 1936 -1939) ko se je Alèxin pradedek skrival po teh krajih in pomagal prebežnikom. Alèxia se s pomočjo babičinih namigov in predmetov, ki naj bi jim jih pošiljal, poda v raziskovanje svoje družinske preteklosti. Hkrati pa se dotakne tudi Katalonije in boja ljudi za svojo domovino.

Odličen mladinski roman, zelo napet in zanimiv, kar detektivski. Ob koncu pa nas zaključna beseda Veronike Rot in Barbare Pregelj postavi še v zgodovinski kontekst in razjasni okoliščine tedanjega časa.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.