Švigelj-Mérat, Brina (Brina Svit): Uporni bicikli

Leto izida: 2023Področje: Romani in kratka prozaCiljna skupina: odrasli, starejši

Osrednji lik romana Uporni bicikli je Nastja, ki se iz Pariza, kjer živi, vrne v Ljubljano. Najprej obišče sestro Doro in odkrivati se nam začne dogajanje iz življenja protagonistke. Nastja je ločenka z dvema odraslima hčerama in sveže propadlo ljubezensko zgodbo za seboj. Ravno ta predstavlja glavni razlog za njen prihod v Ljubljano in to ravno v času koronavirusa in napetih razmer zaradi omejitev.

V Ljubljani si Nastja poišče najemniško stanovanje. Lastnik stanovanja pripelje novega sostanovalca in se z Nastjo dogovori, da bo najprej poskusno z njo delil stanovanje. Tobias iz Bruslja je novinar in operni kritik ter hkrati vnet opazovalec petkovih kolesarskih protestov v Ljubljani. Tudi Nastja počasi spoznava dinamiko protestov, hkrati pa vse bolj v svoje življenje spušča tega fanta, ki je po nenavadnem naključju prišel v njeno življenje.

Brina Svit nam ponuja nov roman, v katerega vpleta aktualno tematiko, predvsem pa nas razvaja, kot zna le ona, z bogatim jezikom. Tokrat je roman nastal najprej v slovenskem jeziku, sledil pa je prevod v francoski jezik.

Ana Dolinšek

Citat:

… O tem bi se dalo napisati roman.
- Roman?
Nasmehne se, si popravi lase s čela in napolni njen kozarec. Očitno pije več kot on.
- Roman z moškim in žensko v prvem planu, ki se znajdeta v istem stanovanju. Moškim in žensko, ki nimata nič skupnega, vsaj na prvi pogled ne. Ona je tukaj iz sentimentalnih razlogov, recimo temu žalovanje za izgubljeno ljubeznijo. In on, ker hoče čutiti življenje v sebi, še naprej verjeti v ta svet, ne umreti… Zgodba se odvija na ozadju določene zgodovinske situacije, ki je istočasno eksistencialna. Vse je na pravem mestu, v pravi distanci: osebe, zaplet, napetost, ritem pripovedi, želja po tem, da bi vedeli, kam gremo in kako gremo. Mi sledite?   (str. 129-130)

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.