Brez krompirja ni kosila (slovenski pregovor)

Natečaj za najboljši stari kuharski recept

Zbiramo recepte za vse vrste jedi: slane, sladke...

17. maj – 31. julij 2021

Kuharski recepti naših mam, babic in prababic so velikokrat družinski zakladi. Spominjajo nas na naše prednike, na svojevrsten način ohranjajo vez z njimi, nam pripovedujejo o nekdanjih kulinaričnih navadah in nam dajejo prijeten  občutek, da smo del tradicije, ki jo je potrebno negovati.

V Mariborski knjižnici se pridružujemo dejavnostim ob Dnevih evropske kulturne dediščine ter Tednu kulturne dediščine, ki bodo potekali pod skupnim naslovom Dober tek!
Vabimo vas, da svoje družinske recepte delite z nami in sodelujete na natečaju za najboljši stari kuharski recept. Recepte bomo preizkusili v sodelovanju z Urško Šobak, raziskovalko lokalnega gastronomskega izročila in sonaravnega načina življenja ter pridelave hrane, in izbrali tri najboljše, ki jih bomo tudi nagradili. Vsi prispeli recepti bodo nato objavljeni na portalu digitalizirane kulturne dediščine slovenskih pokrajin Kamra.

Pogoji sodelovanja:

1. Organizatorka natečaja je Mariborska knjižnica. Natečaj traja od 17. maja do 31. julija 2021. Rok za oddajo kuharskih receptov je 31. julij 2021.

2. Sodelujete lahko z več kuharskimi recepti. Ti naj bodo napisani v slovenskem jeziku, iz vsakega recepta pa naj se natančno razberejo količine sestavin ter postopek priprave. Oddate jih lahko natisnjene ali v elektronski obliki.

3. Kuharski recepti naj bodo tradicionalni  družinski. Ob receptu lahko zapišete tudi kakšen spomin (od koga je recept, kako se je uporabljal, kaj vam pomeni, kakšno družinsko zgodbo ima ...). 

4. Kuharske recepte pošljite po pošti na naslov Mariborska knjižnica, Rotovški trg 2, 2000 Maribor, s pripisom »Najboljši stari kuharski recept«, ali po elektronski pošti na naslov natecaj@mb.sik.si; skupaj z zgodbo posredujte svoje ime in priimek, stalni naslov, morebitni e-naslov in telefonsko številko.

5. Kuharski recepti morajo ustrezati pogojem razpisa, da bodo uvrščeni v izbirni postopek. Ocenjevala jih bo strokovna komisija in med njimi izbrala tri najboljše, ki bodo nagrajeni. Vsi recepti bodo nato objavljeni na portalu Kamra.

6. Sodelujoči soglašajo, da se njihovi kuharski recepti ter ime in priimek javno objavijo na spletni strani Mariborske knjižnice, na portalu Kamra in na spletni strani Ejbabi (Urška Šobak). Organizator se zavezuje, da bo poslane osebne podatke uporabil le za namen natečaja ter skladno s Splošnimi pogoji obdelave osebnih podatkov v Mariborski knjižnici. Svojo privolitev lahko kadarkoli prekličete z zahtevo, poslano na natecaj@mb.sik.si.

7. Razglasitev nagrajencev bo v sklopu prireditev ob Dnevih evropske kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine med 25. 9. in 9. 10. 2021.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na telefonski številki 02 23 52 109 (kontaktna oseba Nina Hriberšek Vuk) ali elektronskem naslovu natecaj@mb.sik.si.