Berocay, Roy: Brcanje lune

Leto izida: 2016Področje: Leposlovje od 10. do 12. leta - PCiljna skupina: mladi
#športajmoinberimo: nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami
 
Kaj brati, da diši po športu?

Sara je devetletna deklica, ki zelo rada sanjari, tako kot večina deklic njene starosti. Vendar ne o lepih oblekicah in barbikah, temveč si zelo želi igrati nogomet. Odrasli in vrstniki jo prepričujejo, da to ni mogoče. Saj je deklica. A ona se ne zmeni za to, kaj potem, če je deklica. Njene prave prijateljice in prijatelji jo imajo radi, ker je borka in zna vztrajati pri svoji veliki želji, ob tem pa odločno brani vsakega, ki se mu zgodi krivica. Prav njena odločnost jo velikokrat spravi v težave. Urugvajski pisatelj Roy Berocay v zgodbo spretno vplete svet domišljije in sanjarjenja, prve občutke in odkrivanje zaljubljenosti, odnose v družini. Teme, ki se odpirajo ob branju te knjige, so odnosi med vrstniki in vrstniško nasilje, vloga staršev in pomen njihove podpore za samozavest in notranji mir otrok. O razkoraku med tem, kar si želiš in tem, kaj družba od tebe pričakuje. O športnem obnašanju, o krilatici, da je pomembno sodelovati in ne zmagati. Spoznamo tudi, da ni vsak tak kot ga ocenimo na prvi pogled. 

Pripravili: dr. Sabina Fras Popović, Center za spodbujanje bralne pismenosti, Mariborska knjižnica, in Nives Markun Puhan, Zavod RS za šolstvo

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.