Bralni klub v Mariborski knjižnici 2013

24

december

2013

Lokacija: Čitalnica

Tip prireditve: Bralni klub

Ciljna skupina: odrasli

V letu 2013 smo se v Mariborski knjižnici začeli ukvarjati s tako imenovanim bralnim klubom.

Pod to besedo se skrivajo mesečna srečanja navdušenih bralcev, pri katerih odnos do knjig presega intimno sfero druženja z njimi, saj želijo o prebranem tudi spregovoriti in izmenjati svoje vtise z drugimi. Moderatorki sta bili Aleksandra Boj in Jasna Mlakar.


Moderatorki Bralnega kluba (z leve):
Jasna Mlakar in Aleksandra Boj
(Foto Alenka Črnič)

Prvi bralni klub se je udejanjil v januarju. Led smo prebili s čudovitim romanom katalonske pisateljice Marie Barbal Kamen v melišču, leto pa v novembru iz objektivno–subjektivnih razlogov, ki jih prinaša veseli december, nekoliko predčasno zaključili s predstavnikom ameriškega realizma Philipom Rothom in njegovim romanom Ogorčenje. Vmes se je zvrstilo še sedem pogovorov o romanih, za katere je značilno, da si sicer zaslužijo popolno bralsko pozornost, vendar bi brez ustrezno spodbude prav lahko obtičali na policah in ne bi našli poti do ljudi.

Po izteku prvega leta lahko rečemo, da se je izoblikovala skupina »klubašev«, ki redno obiskujejo srečanja in so v pogovorih o knjigah vedno bolj sproščeni, v svojem dojemanju prebranega pa lucidni in velikokrat prav izvirni. Brez njih bralni klub ne bi mogel obstajati in hvaležno si želimo, da bodo njegovi zvesti udeleženci tudi v prihodnje.

Seznam knjig, o katerih smo se pogovarjali v bralnem letu 2013:

29. januar 2013
Maria Barbal: Kamen v melišču
Pisateljičin prvenec, ki ga je napisala leta 1985, danes sodi med vrhunce sodobne katalonske proze. Glavna junakinja v otožnem molovskem načinu predstavi svojo zgodbo, ki se začne na katalonskem podeželju nekje v prvem desetletju 20. stoletja, nato pa jo usoda kot nebogljen kamenček v melišču prepusti plazu španske državljanske vojne, ki nepopravljivo poseže v njeno življenje.

 


26. februar 2013
Miha Mazzini: Drobtinice
Roman, ki je leta 1987 predstavljal neprimerljivo osvežitev na slovenski literarni sceni, svojo aktualnost ohranja še danes. Obravnava življenja priseljenskih delavcev ter boemskega načina bivanja mladega nadebudnega pisatelja je avtorju uspela tako,. da se še vedno citirajo odlomki in domislice iz njegovega dela.

 

 

 

26. marec 2013
John McGahern: Pornograf
Irski pisatelj v vseh svojih delih ostaja zvest kritiki zaostale irske družbe, vključno z obravnavo podrejenega položaja žensk, ki so priznanja okolice deležne le v vlogi žene in matere. Roman je postavljen v šestdeseta leta 20. stoletja, a bralec se mora vedno znova vprašati, ali se je res zelo veliko spremenilo.

 

 

 

 23. april 2013
Dušan Čater: Džehenem
Beseda džehenem je turškega izvora in pomeni pekel. V nekakšnem peklu odtujenih odnosov in večkrat tudi slabšega socialnega statusa se nahajajo junaki posameznih zgodb, njihove usode pa se medsebojno prepletajo, tako da zbirka tvori skoraj romaneskno celoto.

 

 

28. maj 2013
Toni Morrison: Milost
Nobelova nagrajenka nas popelje v čas kolonialne Amerike 17. stoletja,  v čas negotovega življenja prvih priseljence, seznani nas s prvimi oblikami suženjstva na severnoameriških tleh, predvsem pa nam v vsej njegovi pretresljivosti prikaže odnos matere do njenih otrok.

 

 

 

18. junij 2013
Gabriela Babnik: Sušna doba
Na prvi pogled se zdi, da je bistvo zgodbe glavne junakinje njen odnos z mnogo mlajšim domačinom iz Burkina Fasa, vendar roman skriva strašno skrivnost, ki jo bralec razkrije šele ob njegovem koncu, pripoved pa v tej luči pridobi popolnoma nove razsežnosti.

 

 

 

24. september 2013
John Maxwell Coetzee: Sramota
Nobelov nagrajenec za literaturo nam prikaže spremembo družbenih razmer v Južni Afriki po padcu apartheida. Glavni junak se ob spoznanju nemoči pred nasiljem, ki ima svoje korenine v večstoletni družbeni krivičnosti, znajde v globoki osebni stiski, zaradi katere mora svojemu življenju poiskati popolnoma nove osnove.

 

 

22. oktober 2013
Stanka Hrastelj: Igranje
Sprenevedanje glavne junakinje, da je pravzaprav vse v redu in da je njene težave povzročila le izguba službe, ne more trajati dolge. Duševna stiska je prehuda in vse močneje se začno kazati klinični znaki shizofrenije. Težke teme se avtorica loti tankočutno in analitično, bralca iz zelo vsakdanjih situacij postopno popelje v zmedene labirinte duševne bolezni, v katerih je meja med normalnim in nenormalnim prekoračena.

 

 

26. november 2013
Philip Roth: Ogorčenje
Eden najbolj vestnih kritikov družbenih razmer ZDA med ameriškimi pisatelji, ki tudi v tem romanu ostaja zvest sam sebi, razsuje iluzijo o ameriškem snu, po kateri lahko vsak doseže uspeh v življenju, če le usmeri vse svoje napore vanj. Padec se zgodi toliko hitreje, če si v času korejske vojne prave starosti za vpoklic, zaradi svoje načelnosti in ponosa pa se zameriš dekanu kolidža, na katerem študiraš.

Čitalnica

Rotovški trg 1, 2000 Maribor

Vodja enote: Darja Barber
Telefon: 02/235 21 05
E-pošta: enota.vc@mb.sik.si
Odprto: ponedeljek - petek 9-19, sobota 8-13

Dostop do spleta prek Wi-fi.

Opis lokacije...