Blatnik, Andrej: Spremeni me

Leto izida: 2008Področje: Romani in kratka prozaCiljna skupina: odrasli, starejši

Pisatelj je rojen leta 1963 v Ljubljani. Študiral je primerjalno književnost, sociologijo kulture, ameriško književnost in komunikologijo. Svojo kariero je začel kot basist v punk bandu, nato se je nekaj časa preizkušal kot svobodni umetnik, trenutno je zaposlen v Cankarjevi založbi kot urednik, na Fakulteti za humanistične študije pa predava o kreativnem pisanju. Je predsednik žirije srednjeevropske nagrade Vilenica. Objavil je tri romane: Plamenica in solze, Tao ljubezni in Spremeni me, ki je izšel leta 2008. Je dobitnik Zlate ptice (1984), Župančičeve nagrade (1991) in nagrade Prešernovega sklada (2002).


Zgodba v romanu Spremeni me govori o prihodnosti, ki pa ni nujno, da je tako zelo daleč. Govori o odtujenih medosebnih odnosih v času globalizacije, ko komuniciramo samo še preko računalnika in se otroci ne podijo za žogo po travi, ampak se igrajo z računalniškimi igricami. Ko včasih ne vemo kako je ime našim znancem in ko se v resnici sploh ne poznamo.

Glavni junak je Borut, uspešen oglaševalec, odtujen in samotarski, ki se odloči, da tako ne more več živeti. Zato zapusti svojo ženo Moniko in dva otroka in se poda na pot iskanja samega sebe. Pusti dobro plačano službo, privarčevani denar pa začne razdajati pomoči potrebnim. Žena Monika med njegovo odsotnostjo spozna tujca Vladimirja, ki je v to deželo prišel na pobudo Dedka, kateremu ne ve imena. Nekaj časa preživi z njim, dokler se le ta ne vrne v svojo domovino na pogreb svojega Dedka. Čez nekaj časa se domov k ženi Moniki in otrokoma vrne Borut, ampak tokrat ga zapusti Monika, ki se odloči, da mora tudi ona na takšno pot samoiskanja.

Zgodba govori o brezbrižnosti in odtujenosti, ko sploh ne poslušamo drug drugega in živimo vsak v svojem svetu. Ljudje, ki sicer čutijo, da je nekaj narobe s takšnim življenjem, nimajo dovolj energije, da bi to tudi spremenili. V svetu je edina vrednota denar, s katerim se plača dobesedno vse.

Zanimiv roman, ki te sili v razmišljanje o prihodnosti.

Brigita Miklič

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.