Bevc, Cvetka: Božiček v ušesu

Leto izida: 2018Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Odraščanje ni lahka stvar. V mladinskem romanu Božiček v ušesu pisateljice Cvetke Bevc to spoznamo skozi zgodbo junakinje Oje. Oja je bila vedno pridna deklica, ki je vedno le kimala in ni nikoli izrazila svojih želja, znala se je prilagajati in predvsem ni želela nikoli izstopati. Ko pa se v Oji začnejo prebujati hormoni, se vse začne spreminjati.

Spoznamo Ojino družino, mama prihaja iz Slovenije, a jo je zaradi družinskih razlogov popihala od doma, se zaljubila v Nigerijca in skupaj imata dva otroka, starejši je sin Linan, mlajša pa hčerka Oja. Družina najprej živi v Nigeriji, nato se preselijo v Veliko Britanijo, nazadnje pa pristanejo v Sloveniji. To je družina, ki ves čas migrira, hkrati pa išče svoj prostor pod soncem, saj si vsi želijo, da bi nekje lahko pognali korenine.

Oja je odlična flavtistka in vsi pričakujejo, da bo to njena življenjska pot, hkrati pa čudovito riše. V postopku odraščanja poleg vsega novega, zasliši v svojem ušesu glas, ki ga poimenuje 'Božiček'. Le ta ji vedno nekaj prigovarja in jo opozarja naj pove, kaj si želi in kaj jo muči, Oja pa ga vztrajno poskuša preslišati. Je z njo vse v redu ali ima prisluhe? Ali lahko Božiček v ušesu vpliva na njene odločitve?

Pred nami je knjiga, ki je napisana z izrednim občutkom za mladostnike. Avtorica se s pravim pristopom in tenkočutno dotakne teme odraščanja in spreminjanja iz otroka v najstnika in vsega kar ta proces pripelje.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.