Beli, Andrej: Mucek Letajev

Leto izida: 2012Področje: Romani in kratka prozaCiljna skupina: odrasli, starejši
Lirični roman Mucek Letajev je pisan v prvi osebi kot svojevrstna pesnikova avtobiografija obdobja pred rojstvom in prvih štirih let življenja. Govori o vzniku zavedanja, ki je tudi pot do izrekanja, o podzavesti, ki si prisvaja realnost in jo do nerazpoznavnosti predrugači. Delno prihaja do demistifikacije že v otroštvu, delno kasneje, na primer ko se v študentskih letih v prijateljski družbi izkaže, da je bil lev iz vzklika »Prihaja lev« v resnici bernardinec. 

Podzavestne slike prehajajo v mitsko in zdi se – brez izbire – medtem ko je v domišljiji izrazito hotenje prevladati realnost. Ločila so nadomestilo za glasbeno interpunkcijo. V službi melodije in ritma je tudi oblikovanje besedila. Beli je Mucka Letajeva označil za »simfoničo pesnitev«, v sredico pa bi zadeli tudi s poimenovanji »lirični roman«, »glasba sfer« in »epopeja zavesti«.

Lidija Gačnik Gombač

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.