Barnes, Julian: Limonova miza

Leto izida: 2012Področje: Romani in kratka prozaCiljna skupina: odrasli, starejši

Britanskega pisatelja Juliana Barnesa Slovenci zelo dobro poznamo po njegovih romanih, sedaj pa se nam predstavlja kot avtor kratke proze.

Slovenski prevod je upravičeno doletel njegovo zbirko zgodb iz leta 2004, v kateri preko enajstih pripovedi s stilno izbrušenim pisanjem, zanimivimi vsebinami in pogosto ironično noto razoroži bralca.

Popelje ga v občutke otroka na frizerskem stolu, prikaže, kako so se ti spreminjali preko odraščajočega mladeniča, moža vse do starca in potrjuje marsikomu poznano zadrego, ko nelagodje obiska pri frizerju enači s strahom pred zobozdravnikom, le poguma, potrebnega tudi pri prvem, nihče ne pohvali. Nadaljuje z ganljivo zgodbo o neuresničeni ljubezni, ki se pripeti med lastnikom žage ter lekarnarjevo ženo v švedski vasici nekje na prelomu 19. v 20. stoletje. O čustvu med njima oba protagonista ne spregovorita, vse dokler se žagar na nekoliko neroden in napačno razumljen način njej ne izpove na svoji smrtni postelji, so pa v vseh teh letih toliko glasnejše govorice in šepetanja ljudi. Bralec lahko opazuje tudi redna mesečna srečanja dveh znank, ki nikoli nista postali prijateljici. Obe sta vdovi bivših sodelavcev, na skupnih zajtrkih premlevata zelo olepšane spomine na svoja pokojna moža, pri čemer ima vsaka o partnerju druge dokaj slabo mnenje. Nič kaj usmiljen ni avtor do ruskega pisatelja Turgenjeva ter njegove osladne starčevske ljubezni do mlade igralke, do ostarelega zakonskega moža, ki že vrsto let vara ženo in pri tem ne dojame, da je njegova ljubica prostitutka ali do obiskovalcev koncertov klasične glasbe, ki niso pregledali pravil bontona. Toliko za pokušino.

Jasna Mlakar

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.