Ballerini, Luigi: Šifra 2.0

Leto izida: 2018Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Nič je glavni junak. Trinajstletni deček, ki živi v nadziranem okolju in vse kar pozna so do potankosti planirane dnevne aktivnosti, treningi in preizkusi v virtualnih igrah napadanja in predvidevanja. V njegovem življenju ni nobenega človeka, nikogar, ki bi ga objel, se z njim pogovarjal, vse kar pozna je glas, ki ga usmerja in mu daje navodila, ta glas imenuje Madar.

Ko nekega dne zmanjka elektrike, se Nič odpravi iz svoje sobe in misleč, da opravlja le še en test za napredovanje do višje stopnje, izstopi iz svojega varovanega okolja in prvič v živo vidi in občuti sneg in posledično tudi svet. Svet za katerega je prepričan, da ne obstaja.

Premraženega in nezavestnega Niča najde pediatrinja in zdravnica, ki se slučajno pripelje mimo in ga takoj odpelje do bolnišnice, kjer dela njen mož Luca. Ko se v bolnici pojavijo »policisti« s črnimi kombiji in zgodbo o pogrešanem otroku, se odloči, da njihovi zgodbi ne bo verjela in otroka odpelje s seboj domov.

Spoznavanje tega nenavadnega otroka, ki se boji telesnih stikov in je navajen vojaškega sprejemanja navodil je zahtevno in nenavadno. Ko spoznamo, da je za tem nenavadnim otrokom organizacija, ki pripravlja posebne vojake za posebne misije, kar ne moremo verjeti. Prava akcija sledi, ko zdravnika z Ničem zbežita in nato še z »dedkom« generalom skušata dečka zavarovati, predvsem pa mu omogočiti življenje v pravem svetu brez laži.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.