Backman, Fredrik: Mi smo medvedi!

Leto izida: 2018Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi, odrasli
#športajmoinberimo: nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami
 
Kaj brati, da diši po športu?
 
»Hokej na ledu je le trapasta igra. Posvečamo mu leto za letom, brez pravega upanja, da nam bo sploh kdaj kaj vrnil. Žrtvujemo vse, kar imamo, izgorevamo in krvavimo in jočemo, ob tem pa nam je čisto jasno, da je največ, kar
nam ta šport lahko da v zameno, nedoumljivo borno in ničvredno: le nekaj posamičnih trenutkov. Samo to. Toda kaj drugega pa je življenje, hudiča?« 
 
Fredrik Backman v romanu Mi smo medvedi! postavi v središče dogajanja šport kot bistvo življenja celotne skupnosti. Zgodba pripoveduje o športnem moštvu, mladinski hokejski ekipi iz Björnstada, »mesta medvedov«, propadajočega kraja sredi gozda, ki živi za hokej. Pisatelj ne prikaže le to, kar se dogaja okrog hokeja, temveč poseže v srčiko ekipnega športa: avtoriteta, pripadnost, zvestoba sebi ali ekipi, želja po sprejemanju, pogum. Knjiga ponuja veliko več kot le zgodbo o mladinski hokejski ekipi sredi gozda na Švedskem. Taka zgodba bi se lahko zgodila tudi v naši bližnji okolici. Pisatelj nas v svet hokeja popelje z neposrednim, grobim, surovim in celo žaljivim jezikom, izraža pa tudi ljubezen, predanost hokeju kot načinu življenja ter soigralcem, trenerju, klubu. Preizprašuje podrejenost cilju ekipe, hkrati pa nariše slikovito podobo hokeja v življenju odraščajočih otrok Z nami spregovori o ljubezni do športa, o hokeju kot načinu življenju neke družine in skupnosti ter spodbudi k pogovoru med mladimi in odraslimi o tem, kje so vrednote, spoštovanje in zvestoba ekipi, če na tej poti izgubiš sebe. 
 
»Škandali, ki vključujejo mladinske športne ekipe, se na žalost še vedno dogajajo preveč pogosto. Venomer znova nas šokirajo in povzročijo, da se počutimo nekoliko krive zaradi svoje skupnosti. Roman Mi smo medvedi! je kritično ogledalo vsem trenerjem, športnim funkcionarjem, novinarjem, staršem in športnikom. Skratka vsem, ki so kakorkoli povezani s športom. Knjiga govori o hokejski ekipi v majhnem mestu, kjer zvestoba klubu in biti del ekipe pomenita vse. Lepa fasada, kot jo ima praktično vsak športni klub. A govori tudi o temnih straneh mladinskega športa, hinavščini in o odraslih, ki dovolijo, da se za uspeh pomembni lahko izognejo posledicam svojih dejanj, ne glede na to kako grozno dejanje so storili. Kje je torej meja dopustnega? Kdo je tisti, ki izbira, kaj je prav, kaj je normalno in kaj je moralno? Kot zapiše Fredrik Backman v romanu »kultura ni samo to, kar spodbujamo, ampak tudi to kar dopuščamo«. Branje tega romana več kot le priporočam. Menim, da bi moral biti uvrščen na seznam obvezne literature na trenerskih usposabljanjih. Pa ne le za hokejske trenerje, za vse odrasle, ki v različnih športih pomagamo otrokom odraščati. Ob pravih vrednotah.« Luka Jurič, magister farmacije, igralec in trener hokeja pri HDK Maribor, član slovenske reprezentance U18.
 
Knjiga je primerna za skupno branje in prinaša odlične iztočnice za pogovor o različnih športnih situacijah, ne glede na to, ali je bralec odraščajoči športnik katerega koli športa, starš, trener, športni funkcionar, navijač ali le naključni ljubitelj športa in branja.

Knjiga ima že nadaljevanje – roman Mi proti vam, po njej pa je bila posneta tudi televizijska serija.
 
Pripravili: dr. Sabina Fras Popović, Center za spodbujanje bralne pismenosti, Mariborska knjižnica, in Nives Markun Puhan, Zavod RS za šolstvo

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.