Aveyard, Victoria: Stekleni meč

Leto izida: 2020Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Glavna junakinja Mare se po težkem boju s soborci le reši z gradu. Preganja jo njen 'zaročenec', novi kralj srebrnih, Maven. Cal, ki je obtožen očetove - kraljeve smrti, pa se znajde kot ujetnik Rdeče garde.

Komu lahko Mare zaupa? Ves čas jo vsi opozarjajo naj nikomur ne zaupa, ampak vsakič znova se 'opeče' in pokaže svojo naivnost. Ko končno uspejo zapustiti Norto se s podvodno ladjo podajo na 'neposeljen' otok Tuck, kjer imajo uporniki še eno svojo skrivno trdnjavo. Čeprav dajejo vtis, da so šibki, Mare spozna, da je to le slika, ki jo pošiljajo sovražnikom. Veselje, da se zopet sreča s svojo družino na otoku Tuck pa ne traja dolgo, ampak se stvari hitro zapletejo.

Za Mare še vedno ostaja prioriteta seznam oseb rdeče krvi s posebnimi sposobnostmi (novokrvni), ki jih želi na vsak način poiskati in iz njih narediti novo vojsko, ki bo končno ustavila srebrne. Seveda jo pri tem načrtu podpirajo le nekateri in z njimi se poda nazaj v Norto. Tako se začne naporno iskanje novokrvnih.

Med reševanjem se Mare in Cal zopet srečata s kraljem, Mavenom, ki našo junakinjo napade z novo močjo. Ko se Mare po štirih dneh zbudi, ugotovi, da je ona meč, čeprav meč iz stekla, ki se drobi. Vso energijo pa še naprej usmerja k novokrvnim. Skoraj vsi se razlikujejo med seboj in vsi imajo sposobnosti, ki jih srebrni nimajo.

Zgodba dobi novi zagon, ko se naši junaki podajo v reševanje ujetnikov, kralj pa jim nastavlja nove pasti in pušča Mare sporočila, da samo ona lahko ustavi morijo novokrvnih.  Spletke in izdajstva se nadaljujejo, pred Maro pa so nove nemogoče naloge.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.