Androjna, Irena: Modri otok

Leto izida: 2021Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Pisateljica Irena Androjna nam v branje ponuja fantazijsko pustolovski roman. Dogaja se na izmišljenem otoku v Jadranskem morju, imenovanem Modri otok.

Na otok pride skupina mladih najstnikov, trinajstletnikov  iz zadnjega razreda osnovne šole, z mentorji na poletni raziskovalni tabor. Razdelijo se v raziskovalne skupine, ki pokrivajo naslednje tematike: geologijo, etnologijo, ekologijo, biologijo, astronomijo, fotografijo in kulinariko. Osrednji junaki zgodbe so Ernest, Adrijan in Lena, ki oblikujejo etnografsko raziskovalno skupino. Ker njihov mentor še ni prispel, se skupina sama poda na raziskovanje otoka in si s tem zasluži kup svaril in opozoril. Še ko jim določijo nadomestne mentorje, se skupinica spretno izmakne in nadaljuje s samostojnim raziskovanjem, saj si svojih odkritij ne upajo deliti z drugimi.

Ko spoznajo Mariso, črnolaso in zelenooko domačinko, se zgodba začne zapletati. Ko prvič slišijo za portal, ki vodi v Kraljestvo neskončne zarje, ki jim ga predstavi svetilničar Stibor, in jim izroči figurico iz alabastra v obliki morskega konjička, se pričnejo dogajati nenavadne spremembe. Na srečo se poleg otrok v zgodbo vplete tudi nekaj odraslih, ki dobro poznajo zgodbe in zgodovino otoka. Posebej izstopa zgodba o črnem galebu in simbolu svarice, rozete v obliki šesterokrake zvezde. Kaj pomenita oba simbola za otočane in kako bosta v pomoč otrokom, si preberite v skrivnostnem mladinskem romanu.

Dodaten zaplet pa predstavlja tudi njihov mentor Tomaž, ko se slednjič le prikaže na otoku. Njegovi načrti za pozidavo najlepšega zaliva na otoku  so dodatna skrb za naše junake. To, da se je zapletel s svetilničarjem Tiborjem, pa ne olajša situacije. Skrb za naravo, pomembnost prijateljstva in vera v pozitivno rešitev zapletov nas še dodatno pritegneta v branje.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.