Ančka Gošnik Godec: razstava ilustracij

7

junij

2021

Tip prireditve: Razstava

Ciljna skupina: otroci, mladi, odrasli, starejši

RAZSTAVA ILUSTRACIJ ANČKE GOŠNIK GODEC
Razstava
na ogled na Rotovškem trgu in v naših knjižnicah še v poletnem času 2021: v Pionirski knjižnici Rotovž, Knjižnici Rotovž, Pionirski knjižnici Nova vas, Knjižnici Tezno, Knjižnici Pobrežje, Knjižnici Studenci, Knjižnici Kamnica, Knjižnici Pekre, Knjižnici Pesnica, Knjižnici Šentilj, Knjižnici Hoče, Knjižnici Bistrica ob Dravi, Knjižnici Lovrenc na Pohorju in v Knjižnici Selnica.
Konec aprila se je zbirki v Knjižnici Nova vas, Knjižnici Janka Glazerja Ruše in Knjižnici Duplek pridružila tudi velika razstava ilustratorkinih umetnin in potovala od razstavišč v Novem mestu in Ljubljani ter po Mariboru nadaljevala pot v Galerijo Rika Debenjaka v Kanal.

Razstava je del programa 21. Pravljičnega dne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Ančka Gošnik Godec je zagotovo ena izmed najprepoznavnejših in največjih slovenskih ilustratork. S pravljičnimi in milimi izrisi polno pripoveduje zgodbe, ljudi, živali in naravo, natrese čisto blizu prgišča drobnarijic, občutij in izročil. Da nas preplavijo in da živimo z njimi, kot da so naš dom in kot da smo v zavetju toplega, radovednega in objemajočega sveta. Koliko generacij otrok in njihovih družin vodi na ta svoja potepanja, koliko spominov prebuja in kako zelo nas povezuje s svojim pogledom na življenje in z umetninami, ki so mehko in preprosto naše. 

Več o ilustratorki:
https://www.mladinska.com/avtorji/ancka-gosnik-godec
http://www.zupca.net/dnevna_soba/ilustratorji/ancka_gosnik_godec.htm

Ančka Gošnik Godec in revija Kurirček
Pionirska knjižnica Rotovž v svoji Študijski zbirki hrani literarno revijo za otroke Kurirček, ki je začela izhajati leta 1960 in jo je v sodobnosti nasledila revija Kekec. Kurirčku so ves čas urednikovali izjemni uredniki, v njem so objavljali najboljši literarni in likovni avtorji tistega časa. Med njimi je bila tudi Ančka Gošnik Godec. Vabimo k ogledu posnetka, ki so ga pripravili v Pionirski knjižnici Rotovž.

Pravljično potovanje Hansa Christiana Andersena
Pri založbi Mladinska knjiga je izšla slikanica Pravljično potovanje Hansa Christiana Andersena, ki je prazniku odlična spremljevalka. Knjigo si lahko izposodite v vseh enotah Mariborske knjižnice.

»Heinz Janisch tenkočutno opiše Andersenovo življenje in v pripoved vplete njegove najbolj znane pravljice. Maja Kastelic je z očarljivimi ilustracijami ustvarila pravi knjižni zaklad.« (Vir: www.emka.si).

MEDNARODNI DAN KNJIG ZA OTROKE 2021 
Razstavo ilustracij Ančke Gošnik Godec smo povezali z 2. aprilom, rojstnim dnevom H. Ch. Andersena, in mednarodnim dnevom knjig za otroke, ki ga organizira Mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY. Poslanico in plakat za 2021 je pripravila Ameriška sekcija IBBY.
Poslanico ob 2. aprilu je napisala pesnica Margarita Engleplakat je ustvaril ilustrator Roger Mello

"Kadar delimo besede drug z drugim, glasovi postanejo glasba prihodnosti". Z glasovi Margarite Engle, avtorice letošnje poslanice, vabimo k praznovanju.