Al Mansour, Haifaa: Zeleno kolo

Leto izida: 2020Področje: Leposlovje od 10. do 12. leta - PCiljna skupina: otroci

Zgodba se odvija v Savdski Arabiji, kjer naša glavna junakinja enajstletna Vadža živi z mamo, oče pa dela v naftnem podjetju na vzhodni obali in se občasno vrača domov. Vadža z drugimi dekleti obiskuje versko dekliško šolo, kjer pojejo, molijo in predvsem se učijo, kako so dolžne biti krepostne in se boriti z neverniki oziroma s komerkoli, ki ni musliman.

Vadžo pa zanima seveda še vse drugo, kar zanima mlada dekleta. Najbolj od vsega pa si želi zeleno kolo, ki ga je prodajalec postavil pred svojo prodajalno v Riadu. Vadža se odloči, da si bo to kolo kupila, da bo lahko tekmovala s prijateljem Abdulahom. Denar zbira s prodajo kaset na katere snema moderno glasbo in s pletenjem zapestnic, dokler je v šoli ne dobijo in mora prenehati s tem »groznim« početjem.

Vendar Vadža ne obupa. Kolo si bo kupila. Priložnost vidi v tekmovanju recitiranja in poznavanja Korana, kjer je za zmagovalko predvidena denarna nagrada. Do sedaj ne najbolj vestna učenka zagrize v priprave na tekmovanje. Ves prosti čas nameni učenju in z mamino pomočjo se nauči tudi umetnosti pripovedovanja. Čeprav niti učiteljica ne verjame, da ji bo uspelo, se Vadža izkaže in se prijavi na tekmovanje ter tudi pride v finale.

V knjigi je posebej izpostavljeno življenje žensk v arabskem svetu. Zgodba Vadžine mame je kar zapletena. Na delo se vozi v oddaljen kraj, seveda pa sama ne sme voziti avtomobila. Kmalu pa se znajde v situaciji, da si bo soprog poiskal še drugo ženo. Zgodba odstira nam nepoznane teme in situacije. Kaj pomeni nova žena in kaj to predstavlja za nadaljnje življenje Vadže in njene mame? Hkrati pa tudi spoznamo, da je Vadža primorana nositi abajo, saj odrašča in se mora prilagajati zahtevam islama. Kako se s tem spoprijemajo mlada dekleta, ki so še vedno le otroci? Skozi zanimivo zgodbo nam pisateljica odkrije marsikaj iz arabskega sveta, kar nam ni poznanega.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.