Adichie, Chimamanda Ngozi: Polovica rumenega sonca

Leto izida: 2008Področje: Romani in kratka prozaCiljna skupina: odrasli, starejši

Nigerijska pisateljica Adichie, Chimamanda Ngozi se je rodila leta 1977 kot peti otrok od šestih. Oba starša sta Igboja, kar je dalo velik pomen pričujoči knjigi Polovica rumenega sonca. V njej opisuje nigerijsko drµavljansko vojno, ko so Igboji razglasili svojo samostojnost, polovica rumenega sonca pa je označevala njihovo zastavo. To je njen drugi roman (prvenec je roman Škrlatni hibiskus), s katerim si je kot najmlajša in prva afriška pisateljica prisluµila prestiµno britansko knjiµevno nagrado Orange. Oba starša sta delala na nigerijski univerzi, njena mama je bila celo prva µenska zaposlena na univerzi.

Chimamanda je leto in pol študirala medicino in farmacijo, kasneje pa je odšla v ZDA, na univerzo v Philadephii, kjer je diplomirala iz komunikologije in političnih znanosti. Leta 2003 je izdala svoj prvi roman Škrlatni hibiskus, s katerim je µe vzbudila veliko zanimanje svetovne javnosti. Leta 2006 je izšel nagrajeni roman Polovica rumenega sonca.

V romanu opisuje nigerijsko drµavljansko vojno in genocid, ki se je dogajal v Biafri v 60. letih 20. stoletja. To ni vojni roman, kot bi pomislil marsikateri bralec, temveč je izvrstna pripoved o µivljenju petih ljudi, ki gredo skozi vrsto teµkih preizkušenj.

Roman se prične z Ugwujevim prihodom h gospodarju Odenigbu, kjer je delal kot sluµabnik. Ugwu je prihajal iz majhne afriške vasice, gospodar Odenigbo pa je poučeval na Univerzi, se druµil z vrsto izobraµenih ljudi in z njimi na domačih večerjah, ki jih je moral pripravljati Ugwu, debatiral o aktualnih domačih in tujih političnih ter gospodarskih zadevah. Ko gospodar Odenigbo v hišo pripelje svojo dekle Olanno, se marsikaj spremeni. Ugwu je opazil, da je par močno zaljubljen in je bil skorajda ponosen, da si je njegov gospodar domov pripeljal tako lepo µensko. Olanna je veljala za trofejo, saj je bila hči premoµnih in politično zelo vplivnih staršev. Njena sestra dvojčica Kainene je bila Olannino čisto nasprotje. Če je bila Olanna neµna in romantična, si Kainene ni delala utvar glede moških. Bila je zelo realistično dekle, ki se je zavedala sestrine lepote in njenega vpliva na moške. Kainene je imela zelo dober nos za posel, zato ji je oče prepustil del podjetja. Kot zadnjega spoznamo Richarda: Angleµ, ki hoče biti pisatelj, pa mu to nekako ne uspeva. Neskončno se zaljubi v Kainene, v njeno prizemljenost, skorajda grobost, močno občuduje njeno samostojnost in samozadostnost.

Pisateljica opisuje prepletajoča µivljenja teh petih likov skozi drµavljansko vojno in genocid v Biafri, rušenje njihovih idealov in vzpostavljanje novih. Opisuje česa vsega je zmoµen človek, ko je postavljen pred dejstvo: µiveti ali umreti. Vsem pa je skupno eno: ljubezen. To močno čustvo je skorajda protiuteµ vsem grozotam, ki se dogajajo okoli njih. Zato skozi pripoved ves čas čutimo nekakšen optimizem in upanje v boljšo prihodnost.

Brigita Miklič

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.