23. slovenski knjižni sejem 2007

29

november

2007

Tip prireditve: Slovenski knjižni sejem

Ciljna skupina: odrasli


V času 23. slovenskega knjižnega sejma  je revija OTROK IN KNJIGA pripravila debatno kavarno z naslovom UNIVERZALNA GOVORICA PRAVLJICE (29. 11. 2007)

V pogovoru, ki ga je moderirala Darka Tancer-Kajnih (glavna in odgovorna urednica revije Otrok in knjiga) so sodelovali:
Ljoba Jenče (pravljičarka in urednica zbornika Sedi k meni, povem ti eno pravljico), Zdenka Gajser (pravljičarka in organizatorica vsakoletne mariborske pravljične šole), Zora A. Jurič (urednica slov. izbora najlepših Tegetthoffovih pravljic Tisoč ogledal),  in Neža Božič, prevajalka pravljic avstrijskega pisatelja ter mednarodno uveljavljenega pravljičarja Folke Tegetthoffa .
 
Za izhodišče pogovora je na debatni kavarni služila misel Bruna Bettelheima, da nam pravljice na površini res ne morejo povedati skoraj ničesar o posebnih življenjskih okoliščinah v moderni družbi, toda o notranjih problemih ljudi in o rešitvah njihovih stisk v sleherni družbi lahko iz njih morda izvemo več kot iz katerih koli drugih zgodb. Pravljice prenašajo pomembna sporočila zavestnemu, podzavestnemu in nezavednemu delu duševnosti. Svojo bogato vsebino znajo sporočati na način, ki doseže tako neuki otrokov kakor izkušeni um odraslega...
 
V času 23. slovenskega knjižnega sejma je revija Otrok in knjiga v sodelovanju z Društvom Bralna značka Slovenije v Knjižnici otona Župančiča Ljubljana, pripravila simpozij MED OBČUDOVANJEM IN ZAPOVEDOVANJEM BRANJA.