Pravljični dan 2020 v virtualnem okolju

12

november

2020

Datum: 10. - 12. november 2020

Tip prireditve: Drugo

Ciljna skupina: otroci, mladi, odrasli, starejši

20. PRAVLJIČNI DAN

V ZENITU ZGODB IN PRIPOVEDOVANJA

10. – 12. novembra 2020

Letošnji 20. Pravljični dan je zaradi epidemije koronavirusa potekal drugače. Prireditve smo prenesli v virtualno okolje in na splet.
Vabljeni k ogledu virtualne razstave: 20 let Pravljičnih dni Mariborske knjižnice
Jutranji program Radia Maribor - pogovor o dogajanju 20. Pravljičnega dne

Program 2020: 

  • Torek, 10. november  – pripovedovanje in virtualno druženje mladinske pisateljice Majde Koren z osnovnošolci OŠ Ludvika Pliberška (zaključena skupina, dogodek je potekal v aplikaciji ZOOM) 
  • Sreda, 11. november – pripovedovanje in virtualno druženje pesnika in pisatelja Andreja Rozmana – Roze z osnovnošolci OŠ Janka Glazerja Ruše (zaključena skupina, dogodek je potekal v aplikaciji ZOOM) 
  • Četrtek, 12. november20 let Pravljičnih dni (Facebook in Instagram Mariborske knjižnice) – pripovedovanje na spletu Zdenka Gajser, Agica Kovše in Lea Hedl, razstava, utrinki 

O mizi, ki je prinesla bogastvo: kostariška ljudska.     
Pripoveduje: Agica Kovše

       

Babica pripoveduje. Pripoveduje: Zdenka Gajser

Medved. Pripoveduje: Lea Hedl

 

Razstava: 20 let Pravljičnih dni v Mariborski knjižnici – pločnik pred Knjižnico Rotovž, Rotovški trg, Maribor. 
Sodelovanje z RTV MariborRadio Maribor – poročanje o projektu in predvajanje posnetih pravljic.  

Spremljajte nas tudi na Facebook-u in  Instagram-u in vabimo k ogledu arhiva Pravljičnih dni s pravljično šolo  v preteklih letih.

Več o Pravljičnem dnevu:

Pravljični dan je projekt Mariborske knjižnice, ki neguje umetnost pripovedovanja, promovira pripovedovanje avtorskih zgodb in ljudskega slovstva. Namenjen je različnim starostnim skupinam (otrokom, mladostnikom in odraslim) in tudi strokovni javnosti. Zaradi izrednih razmer, povezanih z epidemijo, bo letošnji festival potekal na daljavo, del projekta bo zamaknjen v naslednje leto. 20. Dogodek je del projekta literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

V Mariborski knjižnici je Pravljični dan vsako leto praznik umetnosti pripovedovanja, zgodb in pravljic, čas srečevanja z mnogimi avtorji, pisatelji, pesniki, ilustratorji, glasbeniki, pripovedovalci in z zvestim občinstvom. Projekt poteka kontinuirano od leta 2001 in je vzniknil iz dolgoletne tradicije pripovedovanja otrokom in odraslim v naši knjižnici. Vzporedno s pripovedovalskimi dogodki je festival že od začetka razvijal izobraževanja, pravljične šole za odrasle in občasno za mlade ter strokovne posvete. V dveh desetletjih smo se s tujimi gosti kar nekajkrat povezali v mednarodni pripovedovalski prostor (Folke Tegetthoff, Giovanna Galimberti Casarin, Sarah Kane, Tom Muir, Lawrence Tulloch, Alexandria Patience, Jerker Fahlström, Chris Cooper) ter ponosno razvijali umetnost pripovedovanja z domačimi strokovnjaki (Irena Cerar, Ana Duša, Špela Frlic, Zdenka Gajser, Lilijana Klemenčič, Agica Kovše, Ljoba Jenče, Anja Štefan), se povezovali z drugimi sorodnimi ali prekrivajočimi področji. Vseskozi so svojo pripovedovalsko moč predstavljali in ubesedovali tudi pravljičarke in pravljičarji Mariborske knjižnice. Projekt pušča trajno sled s tremi strokovnimi monografijami: Sedi k meni, povem ti eno pravljico (2006), Za pravljice odklenjene ključavnice (2012), Prenos pravljic v raznotere pojavne oblike in umestitve (2018).

Pravljični dan v Maribor in Mariborsko knjižnico vsako leto pripelje nove goste, tke neštete povezave med posamezniki in ustanovami – v mestu in širom po Sloveniji. V zadnjih letih smo tesneje sodelovali z Dramo SNG Maribor in Lutkovnim gledališčem Maribor, letos festival podpira Radio Maribor. Naše prireditve so zelo dobro obiskane, v dvajsetih letih smo zabeležili več kot 7000 obiskovalcev in ponašamo se lahko z močnim, raznovrstnim in pripovedovalsko zelo naklonjenim občinstvom, kar zagotovo dviga mesto in njegov utrip.