Žagar, Monika: Košček čokolade v pasji dlaki

Leto izida: 2018Področje: Romani in kratka prozaCiljna skupina: odrasli, starejši

Slovenske pisateljice Monike Žagar, ki je dolgo živela v Združenih državah Amerike in na univerzi Berkley predavala skandinavistiko, pred tremi leti še nismo poznali, nato pa je presenetila in navdušila s svojim prvencem Dva brata, trije svetovi, biografskim romanom o družini, ki jo je po drugi svetovni vojni razdelila ideologija. Sedaj nadaljuje trend navdihujočega pisanja z delom, ki bi mu lahko podtaknili empirično zveneči podnaslov »Mikroanaliza posvojitve«.
Tako natančno, kompleksno, z različnih vidikov, a z veliko mero empatije se namreč v njem loteva problematike posvajanja otrok. Zakonski par iz Kanade, ona je Slovenka, se odloči za posvojitev štiriletne ruske deklice. Prikazane so razmere, iz katerih je otrok prišel, uradni postopki, ki prej odvračajo, kot pa spodbujajo, in predvsem dolgo obdobje prilagajanja otroka na nove starše in obratno, prava cona somraka, polna tujosti, strahu, pod površjem prežečih travm, pa tudi drobnih, drobnih korakov zbliževanja. Pred bralcem se odvrti dvajset let dinamike družine, ki se je razširila še z drugo hčerko, prav tako rusko siroto. A roman ni le to, prikazan je današnji globaliziran, vendarle še vedno razlik poln svet, prepad med bogatim zahodom in revnim vzhodom in prediskutiran očitek, ki ga je v romanu deležna mati – posvojiteljica: da oziroma ali so mednarodne posvojitve vendarle tudi oblika kolonizacije. Branje, ki še dolgo pušča sledove.

Jasna Mlakar

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.