Vodnik po prireditvah - november 2018

RAZSTAVE

 UJETI ZLATEGA ZAJČKA V SREBRNO NASTAVO. Uganke so od nekdaj priljubljena oblika preživljanja prostega časa, saj razgibajo domišljijo, zavrtijo kolesca razuma in prebujajo bistrost. V slovenski slovstveni folklori so pogoste predvsem klasične uganke in šaljiva vprašanja. Posebna vrsta so avtorske uganke, prave male literarne mojstrovine.Organizirane skupine vabimo na ogled razstave. Prosimo za predhodno najavo.

Ilustracija: Ančka Gošnik Godec. V: Pšenica najlepši cvet. Ljubljana, 1995
 

SKRIVNO ŽIVLJENJE MARIBORSKIH CEHOV. Tematska razstava, ki sloni na ljudski pripovedi o čevljarčku, starih listinah in etnografskih eksponatih, odstira življenje in delo mariborskih cehovskih mojstrov, kot so peki, medičarji, čevljarji, mesarji in drugi. Razstavo bogatijo izdelki otrok Likovne šole Packa, ki so jih ustvarili po motivih iz zgodbe.
Skupine vrtčevskih otrok in osnovnošolcev vabimo na vodene oglede po knjižnici in razstavi. Prosimo za predhodno najavo.
Čevljar v delavnici (začetek 20. stol.). V: Bogataj, J: Domače obrti na Slovenskem. Ljubljana, 1989

 

70 LET VRTCA POBREŽJE – GRADIMO PRIJATELJSTVO
Razstava prikazuje utrinke iz Vrtca Pobrežje. Gre za največji javni vrtec v Mestni občini Maribor s katerim Knjižnica Pobrežje že dolga leta uspešno sodeluje.

 

Ilustracija: Rebecca Cobb. V: Donaldson, J.:The Everywhere Bear. London, 2017


BOJANA DIMITROVSKI - RAZSTAVA ILUSTRACIJ.
Razstavi predstavljata izvirne ilustracije Bojane Dimitrovski, umetnice, rojene v Beogradu, ki v zadnjih letih živi in ustvarja v Sloveniji. Med njena opaznejša dela spadajo Indijske pravljice, Mesečinska struna Svetlane Makarovič, zgodbe o mačku Vilku, ki jih je ustvarila skupaj z Dano Todorović, Požar Neli Kodrič Filipić, Mala Pastirica in Urice z dojenčkom Nine Kokelj.

Ilustracija: Bojana Dimitrovski. V: Kokelj, N.: Urica z dojenčkom. Ljubljana, 2018

 

 • IVAN CANKAR V ZBIRKI REDKE KNJIGE. Čitalnica Rotovž
 • »NAROD SI BO PISAL SODBO SAM, NE FRAK MU JE NE BO NE TALAR.« Razstava o Ivanu Cankarju in njegovem delu. Knjižnica Rotovž in Knjižnica Lovrenc na Pohorju
 • IVAN CANKAR – PISATELJ LETA 2018. Knjižnica Tabor
 • STO LET PO PRVI SVETOVNI VOJNI. Fotografije vojaških utrdb, kavern, zalednih postaj in pokopališč iz soške fronte razstavlja mag. Marjan Vešnar. Knjižnica Nova vas
 • ŽENSKE V ŽIVLJENJU IN DELU IVANA CANKARJA. Knjižnica Tezno
 • DROBNI IZDELKI ZA BOŽIČNE IN NOVOLETNE PRAZNIKE. Razstavljata Zdenka Volovšek in Ivan Šalamon, člana KUD Svoboda Bistrica ob Dravi. Knjižnica Selnica ob Dravi
 • PAK IN KNJIGE – MARIBORSKE BRALNE POSTAVE. Fotografije je posnela Sabina Fras Popović. Knjižnica Selnica ob Dravi
 • KLUB KLOBUK. Razstavljata likovna skupina Pisana paleta in ročnodelska skupina Škarjice. Knjižnica Bistrica ob Dravi
 • SPEČE LEPOTICE. Razstava fotografij Mateje Glavica. Knjižnica Pekre
 • ŽIVLJENJE IN DELO DR. ANTONA MURKA. Knjižnica Hoče
 • LIKOVNA RAZSTAVA IN ROČNA DELA. Razstavljata Jožica Vake in Marija Jančič. Knjižnica Duplek