Mesec Mariborske knjižnice. TAM-OVA zgodba in akcija zbiranja gradiva

29

maj

2014

Datum: 28. in 29. maj 2014

Lokacija: Knjižnica Tezno

Tip prireditve: Drugo

Ciljna skupina: odrasli

Ob 65. obletnici Mariborske knjižnice smo letos, skupaj z občani, nadaljevali zgodbo o Tovarni avtomobilov in motorjev (TAM), ki je neizbrisljivo zaznamovala naše mesto in življenje številnih družin. Lansko leto, meseca maja, smo se pridružili prazniku Mestne četrti Tezno in v Knjižnici Tezno na spletnem portalu Kamra predstavili zgodbo »Po sledeh TAM« z bogato zbirko gradiva o tej tovarni, predvajali 1. del filma Umrli gigant in pričeli z odstiranjem zgodbe o tovarni, ki je veliko let predstavljala simbol delavstva v Mariboru.

Letos smo v Knjižnico Tezno povabili občane in jih pozvali, da prinesejo dragocene fotografije ali druge dokumente, vabila, pohvale, razne tiskovine, ki pričajo o življenju in delu v tovarni.
Dogajalo se je:

  • Akcija zbiranja gradiva, v sredo, 28. maja, med 12. in 19. uro in v četrtek, 29. maja, med 10. in 15. uro v Knjižnici Tezno. Dobili smo nekaj zanimivih fotografij od nekdanjih zaposlenih v Tovarni avtomobilov in motorjev, ki jih bomo objavili na portalu Kamra.

Zbiranje smo obogatili s spremljevalnimi dogodki:

  • V sredo, 28. maja smo v Knjižnici Tezno od 16. ure dalje ponovno predvajali 1. in nadaljevali z 2. delom dokumentarnega filma Umrli gigant, iz domoznanske zbirke Univerzitetne knjižnice Maribor, nastalega v koprodukciji Studia Legen in RTV Slovenija. Film je ustvaril scenarist in režiser Bojan Labovič, eden od 65 obrazov, ki so povezani z Mariborsko knjižnico in njenim okoljem. Oba dela filma si je z zanimanjem ogledalo okoli 20 nekdanjih zaposlenih v Tam-u. Po predvajanju filma je stekel tudi pogovor.
  • Povezali smo se z vodstvom Poslovno proizvodne cone Tezno, ki so se prijazno odzvali naši prošnji in kot zaključek organizirali, v četrtek, 29. maja ob 18. uri voden sprehod po Poslovno-proizvodni coni Tezno, ki sloni na bogati dediščini tradicije Tam-a. Na zbirno mesto so se pripeljali z "arhivskim" avtobusom Pionir, ki je navdušil obiskovalce. Bilo jih je več kot 50, ki so se nato v dveh skupinah, pod vodstvom g. Gorazda Bendeta, direktorja Poslovno proizvodne cone Tezno popeljali po prizorišču cone. Del ogleda smo opravili tudi peš, pod vodstvom g. Milana Novaka. Izvedeli smo veliko zanimivega o preteklosti in sedanjosti številnih firm, ki sestavljajo PP cono Tezno.

Tudi letos smo se z dogodkom pridružili prazniku Mestne četrti Tezno, ki nas vse, ki na kakršenkoli način delujemo in ustvarjamo v tem predelu mesta Maribor, povezuje pod sloganom »Skupaj smo Tezno«.  

 

 


 

 

Knjižnica Tezno

Zagrebška 18, 2000 Maribor

Vodja enote: Alenka Nežmah
Telefon: 02/330 47 22
E-pošta: enota.te@mb.sik.si
Odprto: ponedeljek, torek, sreda 13-19; četrtek, petek 10-15
Dostop do spleta prek Wi-Fi.

Opis lokacije...