Hokejsko drsalni klub Maribor

V sezoni 2016/2017 bosta Mariborska knjižnica in HDK (Hokejsko drsalni klub) Maribor nadaljevala sodelovanje pri projektu, ki smo ga poimenovali Hokejska bralna postava. (Poglejte, kako je bilo v sezoni 2015/2016 in kako nadaljujemo v sezoni 2016/2017)

Namen ostaja nespremenjen: fantom v starosti od 9 do 13 let želimo ponuditi kakovosten način preživljanja časa na organizirani poti do prizorišča tekem državnega prvenstva pod okriljem Hokejske zveze Slovenije.

Namesto mnogokrat brezciljnega kratkočasenja s pomočjo digitalnega sveta in morebitnega dolgočasja med vožnjami,  jih povabimo v doživljajsko branje. Generaciji, ki svet živi na dotik, želimo omogočiti občutenje vsebin.

V sezoni 2016/2017 bomo Hokejsko bralno postavo zastavili v dveh selekcijah, torej v dveh starostnih kategorijah igralcev in bralcev.

V selekciji U12, v kateri sodelujejo fantje in dekleta v starosti od 9 do 11 let, bomo spoznali slovenskega pisatelja Žigo X. Gombača in njegovo delo NK Svoboda (2016). V ospredje dela je postavljena povezava begunske stiske in športa. Glavna junaka, fant iz Slovenije in fant iz Sirije, pišeta vsak svoj dnevnik, se potem tudi srečata in spoznata, poveže pa ju nogomet.

V selekciji U14, v kateri sodelujejo fantje in dekleta v starosti od 11 do 13 let, bomo spoznali zgodbo športne predanosti in želje po življenju v miru izpod tipkovnice italijanskega novinarja Nikoli ne reci, da te je strah (2016). Giuseppe Catozzella je roman napisal na osnovi resnične zgodbe somalijske mlade atletinje Samia Yusuf Omar Tribute (1991 – 2012). Njeno življenjsko zgodbo poskuša povzeti tudi video posnetek: https://www.youtube.com/watch?v=MEq1-rwgEcs.

V obeh starostnih skupinah bomo spoznali tudi pesniško zbirko Pesmi in pesmičice, ki jo je slovenski pisatelj in pesnik Vinko Möderndorfer izdal preteklo leto in se je letos z njo umestil med nominirana dela nagrade večernica, ki jo za najboljše izvirno leposlovno mladinsko delo (izšlo v preteklem letu) podeljuje Časopisno-založniško podjetje Večer.

Na predlog igralk in igralcev bomo v obeh skupinah poskušali slediti tudi nekaterim knjigam, predpisanim za domače branje in si ob njihovem kritičnem branju pomagati z iztočnicami in usmeritvami.

Precejšni del učenja v šoli poteka s pomočjo branja, zato je motivacija osnovnošolskih otrok za branje pomemben dejavnik učne uspešnosti. Ob tem pa je branje pomembno tudi zaradi drugačnega vpliva na miselne procese ter na povečane sposobnost koncentracije. Podobno velja za igro hokeja, kjer je ena od ključnih sposobnost miselna koncentracija za branje igre in strategije med tekmo. Tako se naša pola treninga branja in športne discipline v Hokejski bralni postavi izvrstno prepletata.

 Program pripravila Sabina Fras Popović.