Filmski krožek 2017

14

december

2017

Lokacija: Večnamenska dvorana Rotovž

Tip prireditve: Drugo

Ciljna skupina: mladi, odrasli

Jesenski nabor prireditev smo oktobra 2017 okrepili filmskim krožkom, ki se je dogajal dvakrat mesečno pod mentorstvom filmskega poznavalca in kritika Žige Brdnika.
Namenjen je mladostnikom, ki jih zanima sedma umetnost in bi želeli nadgraditi znanje s področja filma, umetnosti, zgodovine in filozofije.
Dogajalo se je v Večnamenski dvorani, Rotovški trg 2, Maribor.

 • Četrtek, 19. oktobra, ob 17. uri
  SMISEL ŽIVLJENJA MONTYJA PYTHONA
  Sezono vodenih pogovorov smo otvorili s satiričnim filmom Smisel življenja (The Meaning of Life, 1983), ki so ga režirali in v svojem slogu odigrali legendarni montypythonovci.
 • Četrtek, 26. oktobra, ob 17. uri
  VELIKI DIKTATOR

  Fokus drugega oktobrskega srečanja je bil prvi zvočni film Charlieja Chaplina. Veliki diktator (The Great Dictator, 1940) je sijajna karikatura fašističnega režima in velja za eno smelejših potez v filmski zgodovini. V težkih vojnih časih je Chaplinu z njo uspelo vzdramiti občinstvo, postala pa je tudi njegovo komercialno najuspešnejše delo.
 • Sreda, 8. novembra, ob 17. uri
  OKLEPNICA POTEMKIN

  Klasika Sergeja M. Eisensteina iz leta 1925 tematizira upor mornarjev in napoveduje revolucionarne spremembe v carski Rusiji. Film, ki vsebuje značilne režiserjeve montažne prijeme, je bil najuspešnejši sovjetski film ere. Pogovoru je sledila projekcija filma ob 18. uri.
 • Četrtek, 16. novembra, ob 17. uri
  VRTOGLAVICA
  V fokusu drugega novembrskega srečanja je bila stvaritev mojstra suspenza Alfreda Hitchcocka. Psihološki triler Vrtoglavica (Vertigo, 1958) je mistična zgodba o upokojenem detektivu, ki se znajde v labirintu obsedenosti in prevar.
 • Četrtek, 7. decembra, ob 17. uri
  MOTORISTOV DNEVNIK (2004)
  Film Walterja Sallesa je zgodnja biografija enega najbolj znanih svetovnih revolucionarjev. V Motoristovem dnevniku (Diarios de Motocicleta) se mladi Ernesto Guevara skupaj s prijateljem odpravi na pot po južnoameriški celini, ki obema spremeni življenje. Film je na voljo v enotah Mariborske knjižnice.
 • Četrtek, 14. decembra, ob 17. uri
  MATRICA (1999)

  Matrica (Matrix) bratov Wachowski je v prihodnost postavljena znanstvenofantastična distopija. Skozi zgodbo o svetu, ki mu vladajo stroji, človeštvo pa je zasužnjeno, odpira aktualna filozofska vprašanja in znanstvene dileme. Film je na voljo v enotah Mariborske knjižnice.