Berger, Aleš: Vnučki ropotuljčki

Leto izida: 2012Področje: Leposlovje do 9. leta - CCiljna skupina: otroci

V Vnučkih ropotuljčkih Aleš Berger upesnjuje odnos med dedkom in vnuki, to pa na način sprepletanja dveh življenjskih krogov.

Na eni strani sledimo bitjecu v maternici, dojenčku, malčku, najstniku, življenju, ki se razpira v svet, na drugi strani dedku, ki svojo energijo in radoživost množi ob druženju z vnuki, a se ob njihovem odraščanju vse bolj zaveda usihanja moči. Simbolno je zastavljena kompozicija knjige. Začenja jo pesem Prihod, ki upesnjuje radost in čudenje ob pričakovanju novega družinskega člana, zaključuje pa pesem Odhod, ki upesnjuje dedkovo poslavljanje. Vmes pa velike navezanosti, igrarije in skupne pustolovščine, ki izzvenevajo v otrokovo osamosvajanje in dedkovo otožnost ob spoznanju, da je v življenju vnukov vse manj potreben. Na miren in mil način podaja pesnik radost in bolečino medsebojnih odnosov, vednost, da smo vsi popotniki med življenjem in smrtjo, tudi deklica Zala bo nekoč mamica, tudi deček Oskar bo nekoč dedek.

Značilni oblikovni sredstvi sta nagovor in dvogovor, občutje zračnosti in svetlobe pa dajejo asonance. Blago humorno noto s svojimi ilustracijami sveže in igrivo nadgradi Marjan Manček.

Lidija Gačnik Gombač

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.